Flytta och få en bättre ekonomi

Att flytta brukar innebär nystarter i våra liv. Den första flytten brukar innebära en avspark mot framtiden. Vi flyttar hemifrån, till nya studier, ett nytt jobb eller så flyttar vi ihop med kärleken i våra liv. Oftast börjar man med den lilla lyan, plötsligt har man blivit två i den och både sängen och lägenheten känns för liten, man flyttar till större för att man plötsligt är två. Efter ett tag kommer barnen, och då är det många som vill bo i hus. Vi bär på drömmar om barn i ett stort hus, med trädgård, grillkvällar och bjudningar på altanen. Efter ett tag är barnen utflugna och då tycker man kanske att man bor för stort, eller så skiljer man sig och flyttar tillbaka till en lägenhet.

Flytta som en del i karriären

Andra flyttar kan innebära nya steg i karriären. Man blir befordrad till en bättre tjänst med högre lön. Då kanske man köper sig sin första lägenhet. Att köpa sin bostad brukar var den största ekonomiska affär man gör i sitt liv. I storstäderna kan lägenhetsköpet gå på flera miljoner kronor. Då vill man var säker på att den är lätt såld ifall man vill byta till mindre eller större. Då gäller det att köpa huset eller bostaden i ett attraktivt område. Många följer bostadsförsäljningarna på landets mäklarbyråer. Oavsett orsaken till din flytt och vart den tar dig, finns det vissa moment som du alltid måste igenom för en lyckad flytt. Många tar chansen att göra sig av med sådant som är onödigt att släpa med sig i flera flyttar.

1. Välj och vraka bland dina ägodelar

Finns det något som du kan sälja bland alla dina saker? Varför inte samla ihop det du har i förrådet och åk till en loppmarknad? Vill du inte stå med ett bord, kan du alltid sälja sakerna på Blocket. Rensa ur gamla tidningar och brev – vad av det kan du slänga?

2. Packa dina saker i god tid

För en riktigt lyckad flytt är det bra att packa dina saker och inte lämna allt till sista minuten. På det sättet får du tid över för att gå igenom vad du vill behålla och vad du vill göra dig av med.

3. Städa och håll rent

Om du håller huset rent kan det vara lättare sedan med flyttstädningen. En flyttstädning är en väldigt omfattande städning när du går igenom allt i ditt hus; inte bara golven ska rengöras, även golvlisterna. Inte bara badrummets inredning, även rören som är dragna ska rengöras, och så vidare. En flyttstädning är inte bara att rengöra fönster, och det kan vara riktigt svårt att ”se” vad du ska rengöra om du bott länge i en lägenhet. Då kan det vara bäst att anlita en städfirma som kommer med ”nya ögon” och upptäcker bristerna i städningen på annat sätt än vad du själv gör. Läs mer på denna sajt om du vill veta mer om flyttstädning.

4. Anlita firma till själva flytten

Att flytta tunga möbler kan vara svårt om man inte är van att göra det. En flyttfirma är väldigt van vid tunga lyft och har tekniken för det. Däremot är det bra att vara så många som möjligt vid flytten. De flesta flyttfirmor tar betalt per kvadratmeter, vilket kan vara bra att känna till. Ställ alla möbler nära varandra plus packlådorna och försök uppskatta arean på ytan som de utgör tillsammans. Lycka till!

8 Jan 2018

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.