Historien om Solna i norra Stockholm

En gång i välrden var Solna landsbygd (vilken stad har inte varit det) men i fallet med Solna stad, skedde omvandlingen till stad, relativt nyligen. Först 1943 fick Solna sitt stadsprivilegium, jämfört med Uppsala, Västerås och Sigtuna som var städer ända sedan före svensk medeltid. Innan Solna blev stad, fanns här många slottsanläggningar, handelsträdgårdar och lantbruk med åkrar och hagmarker.

Solna var tidigt ett stor område kring Stockholm

De äldsta urkunder som kan vittna om att Solna var bebott av svenskar är ett pergamentsbrev från 1305 som visar att Solna var en socken och då kallades för Solnön och att Magnus Ladulås gav sitt hemman i Solna till Sankta Clara kloster som då låg i Stockholm. Då var Solna ett område som sträckte sig ända från Stortorget i Stockholm till Blockhusudden, Lilla Vätan, Åkistan, Spånga och Bromma, även delar av det som idag är Nacka och Lidingö har en gång i tiden tillhört Solna.

Medicinska och militära institutioner i Solna

Solna var tidigt område för medicinska institutioner som Tomtebodaskolan för synskadade, sjuka barn i Eugeniahemmet, Norrbackainstituet, Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet först på 1930- och 40-talet. Även försvaret har förlagt sina institutioner på områden i och kring Solna, såsom Järvafältet som blev garnison och gårdarna Lilla Försunda och Försunda vik som blev garnisonstad, fyra regementen, förutom militärhögskolan på Karlberg.

Solna är idag en modern stad

Sedan dess har Solna vuxit till en modern stad invid Stockholm. Under miljonprogrammets utbyggnad byggdes det höga flerfamiljshus kring Bergshamra centrum, Kungshamra och Huvudsta. Solna cntrum stod klart 1965. Efter det upstod industriområden såsom i Hagalund, Vreten, Vireberg och Försunda. Idag är Solna en mycket modern stad med stort köpcentrum i Solna Mall of Scandinavia. Att många vill flytta till Solna är därför inte så konstigt. Kommunikationerna in till Stockholms centrum är många. Numera ses Solna som en del av Storstockholm och att pendla in till Stockholm för arbete är inget konstigt. Här finns även närheten till Stockholms universitet. 

Om du ska flytta till Solna

Om du är på väg att flytta till Solna är du bara att gratulera. Här finns närhet till fina parkområden som Haga, där kronprinsessan bor, här finns stora köpcentrum, all service man kan tänka sig. Flygplatsen Bromma finns nära, liksom motorvägen E4 och E18 ligger nära. Om du vill anlita flytthjälp inför flytten till Solna finns det över tusentals företag som erbjduer flyttstädning, och flytthjälp. Har du bestämt dig för vilket företag du ska välja? OM inte ber vi dig läsa mer om ett företag som erbjuder flyttstädning i Solna på: flyttstädningsolna.nu.

8 Aug 2018

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.