Inredningstrender

Trender kommer och går. En del inslag lyckas klamra sig fast i våra hem och anses som tidlösa. Och just det tidlösa är något som många satsar på just nu. Det är inte alltför utsvävat, utan ska snarare vara stilrent och minimalistiskt. En annan trend som syns är mer natur i hemmet – både i form av faktiska växter samt användning av naturliga material. Läs mer om trenderna nedan eller här.

Natur och grönska

Ett kanadensiskt lampföretag valde att Europalansera en ny lampa i Stockholm – inbäddad i växter. Att fler och fler har mer grönska i sina hem är en trend som nästan går att ta på. Man ska gärna ha ganska stora växter, som sätter färg på hela rummet.

Men det går även ned till materialen. Plastgolv och PVC-fönster är inte direkt hett just nu (om det någonsin har varit det). Istället kan skönjas att många av oss gärna går tillbaka till träfönster och trägolv. Sekelskifteslägenheter i Stockholm är till exempel ofta försedda med en fiskbensparkett, något som många uppskattar och inte skulle vilja byta ut.

Mer specifikt är det gärna furu man använder, framför andra träslag. Den starka preferensen för trä är något som skiljer många svenska inredare från hur det ser ut i de flesta andra länder.

Klotlampor

Klotlampor är en snackis bland inredare i Stockholm och i andra delar av Sverige. De finns i många olika varianter och kan egentligen varieras i det oändliga. Många är avskalade och enkla, i enlighet med den minimalistiska trend som råder för tillfället. Nytt är att många klotlampor hänger i något som liknar korgar.

Pasteller och diskreta färger

En annan del av den minimalistiska trend vi ser är att många har en förkärlek för mjuka pasteller och diskreta färger. Pastellfärger är ofta ett förstahandsval bland inredare. De är diskreta, stiliga och lätta att kombinera med andra färger på andra delar av interiören. Kulörerna hittar överallt, på såväl möbler som mattor och till och med på köksutrustning.

Vi ser också mycket svart och vitt. Ett exempel på det är att en fastighetsbyrå, för något år sedan, lät tre inredare göra om en lägenhet i Stockholm, för att se hur mycket homestyling påverkar slutpriset. De tre resultaten dominerades antingen av väldigt mycket svart – eller väldigt mycket vitt. En gemensam sak som alla inredare gjorde var att ha stora inslag av naturliga material.

Struktur blir till ornament

Mönster i tyger och på skärmar är något som fått stå tillbaka till förmån för mönster i själva konstruktionen. Strukturer blir till ornament, vilket gör att en möbel – må det vara en taklampa eller en stol – blir ett utropstecken i inredning och kan stå helt för sig själv. Ungefär som ett konstverk, men som också fyller en praktisk funktion av interiören.

Ett exempel är en lampa som visades upp på Stockholm Designweek senast. Det är en konstruktion av flätade stålrör, med närmare tio glödlampor i dess nedre del. Lampan blev ett hett ämne bland inredare, och något som även många designers har tagit fortsatt inspiration av.

Nu väntar vi med spänning på hur dessa trender kommer att utvecklas.

 

1 Jul 2019

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.