Inte krångligt flytta bohaget utomlands

Att flytta utomlands är för de flesta ett stort steg. Det innebär att man lämnar släkt och vänner hemma, men får antagligen nya vänner i det nya hemlandet. Att flytta till ett nytt ställe innebär oftast att man växer, upplever nya saker och ser på sakernas tillstånd på nya sätt. Att då flytta inte bara till nästa stad, eller en annan stadsdel, utan flytta utomlands innebär en ännu större förändring, mer maxade erfarenheter och ännu fler ögonöppnare. Här tar vi upp några av de praktiska saker som du bör ordna innan du kan lyfta och lätta mot det nya landet utomlands.

Arbetstillstånd

Det är viktigt att kontrollera hur det nya landet fungerar med arbetstillstånd. Många länder brukar ha turistvisum som erbjuds alla som kommer med tåg eller flyg från ett annat land. Man måste bara fylla i en begäran om tillstånd att få vistas som turist i landet och det brukar ges på plats direkt när man kommer in i landet. De brukar vara på 3 månader och en del som inte har skaffat sig ett permanent arbetstillstånd, åker ut ur landet och åker in igen på nytt turistvisum på 3 månader. Så gör de 3 månader i taget till det är dags att flytta hem igen. Har man däremot en svensk arbetsgivare, brukar arbetsgivaren ansvara för ett riktigt arbetstillstånd som underlättar så att man inte behöver bege sig utomlands efter 3 månader.

Studietillstånd

Studietillstånd brukar fungera ungefär som arbetstillstånd, att man beviljas studietillstånd via universiteten men de olika studietillstånden kan ända variera från land till land. Vissa länder val dessutom ha ekonomiska försäkringar från någon som redan bor permanent i landet, att man inte kommer på ekonomiskt obestånd (blir utan pengar) medan man bor i landet.

Visum

Inom EU har du fritt tillgång att korsa gränserna. Du får arbeta och studera inom hela EU, eller i alla fall inom Shengenländerna. Alltså de länder som har anslutit sig till Shengenavtalet. Det är länder som ingår i EU, men även Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz, men inte Storbritannien, Irland. Till andra länder, utanför EU kräver de flesta länder visum för att få stanna en längre tid. Det innebär att du måste få ett visum på förhand för att ens få komma in i det landet. Bäst är att kontrollera med Utrikesdepartementets hemsida om vad som gäller och ta kontakt med det landets ambassad för att ansöka om visum innan man flyttar.

Utlandsflytten

När det sedan kommer till själva utlandsflytten, kan du göra på samma smidiga sätt som när du anlitar en flyttfirma för vilken annan flytt. Du kan be en flyttfirma att komma och packa åt dig, och ta hand om transporten åt dig. Då är det enda som du behöver tänka på, är vilka saker som du önskar ha med dig. Visste du att du till och med kan ta med husdjur på flytten? Det finns sådana flyttbolag som kan ta hand om den flytten åt dig.

12 Mar 2019

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.