Många moment i en flyttstädning

Det som ofta ställer till det för personer som ska genomföra en flytt är att de underskattar själva tidsaspekten. Det vill säga; man tror att en flytt tar väldigt mycket mindre tid än vad den i själva verket gör och då man väl inser detta så är de också för sent. Om vi förklarar vad vi menar med för sent så handlar det om att man kommit överens med de nya ägarna om ett ut- och inflyttningsdatum och om man inte klarar av att hålla sig till detta så kan man också bli ersättningsskyldig till dessa.

Är detta då ett sådant utbrett problem och är verkligen en flytt så jobbig och tidskrävande att man måste vara beredd att betala ut en retroaktiv ersättning till den nya ägarna av sin gamla bostad?

Här är svaret både ja och nej; flytten i sig är ofta något som förflyter relativt bra för de flesta – det är det som sker efteråt som gör att många misslyckas och tvingas öppna sin plånbok i onödan. Med varje flytt följer nämligen ett moment kallat flyttstädning och det är också där som ett utbrett fusk börjat synas.

Om vi kortfattat beskriver vad en flyttstädning innebär så kan vi först säga att denna detalj alltid sker efter att man flyttat sina möbler och sitt bohag – något som gör att man dels har sina tankar på annat håll (det nya boendet med allt vad det innebär) och att man även är tömd på energi efter att ha burit allting. Det är den första punkten och om vi bryter ner en flyttstädning i molekyler så får vi en ännu större förståelse till vad vi menar. Vi tar här ett hus i Gävle som exempel på vad en flyttstädning innebär och vad som ingår i en sådan.

  • Städning av alla ytor; dammsugning och torkning
  • Rengöring av samtliga vitvaror – invändigt- bakom- och utvändigt
  • Putsning av fönster
  • Dammtorkning
  • Ordentlig städning av wc och badrum
  • Rengöring av avlopp och golvbrunnar
  • Städning av alla skåp, luckor och garderober

Dessa moment tillhör standarden för en flyttstädning och om man ser dessa uppradade på detta sätt så ser man direkt om att det handlar om en rejäl städning som denna familj i Gävle måste ta hand om innan de lämnar nycklarna till de nya ägarna av bostaden. Om man även här lägger till att allt detta ska ske på en helg och under en förmiddag så förstår man varför så många privatpersoner vare sig orkar- eller hinner genomföra detta.

Vi säger här förstår, men det finns inga ursäkter. Har man tagit på sig att genomföra sin flyttstädning utan att anlita någon professionell stäfirma – ja, då får man också se till att avsätta tillräckligt med tid för detta.

Att fuska eller skylla på att man inte hunnit är oacceptabelt och det är egentligen bara att ställa sig själv frågan hur man skulle uppleva att öppna dörren till sitt nya hem och mötas av ett rent kaos? Däri ligger också svaret och förklaringen till varför en flyttstädning fyller en sådan stor funktion i en flytt – man underlättar för andra människor.

3 Sep 2017

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.