Tips på hur du flyttar effektivt

Vid flyttar – oavsett var i Sverige de äger rum – så räcker det ofta med att ett litet moment går fel för att hela planeringen ska spricka och allting ska förskjutas- och försenas. Ofta använder man sig av för små marginaler och underskattar den tid varje moment i en flytt tar; man räknar för lågt och tror att allting ska lösa sig utan några som helst problem – något som alltså sällan är fallet och det är därför som flyttar generellt sätt innehåller så mycket stress. En liten detalj går fel och därefter är hela tidsramen satt ur spel och i detta kommer då en ilska sprungen ur stress; något som är helt onödigt då det faktiskt går att genomföra en flytt utan att något går snett.

Visst – det kan hända saker som man själv inte kan påverka i form av väder, vind, trafiksituationer; men sådant kan man, som sagt, inte göra något åt. Vi har här samlat några små tips som kan leda till att just din flytt sker på ett så bra sätt som möjligt. Och – detta är värt att addera; en flyttfirma är inte alls så dyr att anlita heller. Du behöver inte göra allting på egen hand.

  • Packa rätt. Se till att redan från start packa ner köksgeråd i kartonger för sig, böcker för sig och toalettsaker i en tredje låda. Dessa kartonger ska du sedan se till att märka upp och här är tipset att du snarare använder färgsystem än att skriva på kartongen i fråga; exempelvis rött för kök, gult för badrum och grönt för vardagsrum. Mycket lättare och det underlättar dessutom vid själva bärandet i den nya bostaden.
  • Ordna med transport. Detta ska ske i god tid; se till att fordonet verkligen rymmer alla dina saker så att du slipper åka flera gånger fram- och tillbaka. Om du väljer en större modell så se till att du verkligen har behörighet för att köra fordonet i fråga.
  • Ta hjälp där det behövs. Vid en flytt kommer du ju oundvikligen att engagera både släkt och vänner och det är inte dessa vi menar här. Det handlar om vad du äger och hur du ska få detta på plats; en pianoflytt från sjunde våningen kommer ju att kräva vissa resurser. En pianoflytt kommer att kräva att du använder exempelvis en skylift och det här handlar om din egen planering. Vet du att en pianoflytt ska ske – se till att du har hjälpmedel på plats. Du kan knappast förvänta dig att dina vänner ska slita ut sig enbart för att hjälpa dig med en pianoflytt, eller hur? Alla tyngre saker måste du alltid se till att det finns resurser att lyfta dessa med. En skylift för en pianoflytt, bärselar till soffan och kanske rep till fåtöljerna. Planera!
  • Bjud på mat. Får du vänner att ställa upp så kommer också den obligatoriska pizzan som ett brev på posten. Detta är en självklarhet som absolut inte får glömmas bort.
  • Se trafikrapporten. Att man inte kan påverka saker handlar inte om att man inte kan – till viss del – förutse dem. Ser du att det är stopp i trafiken eller att det ska snöa; välj en alternativ rutt eller se till att det finns tak på det fordon du valt. Återigen; planera noggrant.
19 Jul 2017

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.