Tre saker du bör tänka på när du ska köpa hus

Att köpa bostad är för många, om inte den största, åtminstone en av de största affärerna man gör i sitt liv. Således är det något man inte vill förhasta. För de flesta går affären väldigt bra och smidigt till, men det finns skräckhistorier. Till exempel har du säkert hört någon berätta om hur dolda fel i huset visat sig först månader, eller kanske till och med år, efter att huset köptes.

Med den här texten vill vi påpeka ett par saker som är bra att tänka på vid husköp. Texten innehåller inte allt, men förhoppningsvis bjuder den på något du inte redan kände till.

Här är tre saker du bör tänka på när du ska köpa hus:

 

  • Dolda fel

 

Som nämnt i inledningen kan dolda fel gömma sig i ett hus, och undersökningsplikten för dig som köpare sträcker sig långt. Det gäller att felet inte ska ha kunnat upptäckas ens vid en noggrann undersökning av fastigheten.

Ett av de mest vanliga dolda fel att stöta på i ett hus är fuktskador, men det kan såklart handla om fler saker än så. Oavsett vad felet är kan du be att få pengar i hand, avdrag på huspriset eller att få skadan reparerad, om det dolda felet i huset upptäcks. Lagen säger att säljaren är tvungen att betala för detta om det inte upptäcks senare än tio år efter försäljningen.

 

  • Gå på många visningar

 

Vissa väljer ibland att bara köpa det första bästa huset de ser. Det här kan ibland vara en jackpot, men det innebär ofta att man inte blir helt säker på vad det är man faktiskt kan få för sina pengar. Således är det alltid bra att gå på många visningar innan man bestämmer sig.

För varje visning man går på lär man sig dessutom något. Nästa gång kanske du märker att huset har en friskrivningsklausul (skrivs vid dolda fel i hus) och kan ta bättre beslut huruvida det är något du bör satsa på eller inte. Idag, främst i storstäderna, kan man dock konstatera att det är säljarens marknad som råder. Det här visar sig inte minst av höga bostadspriser.

 

  • Undersök ordentligt

 

När du väl är på en visning bör huset alltid undersökas ordentligt. Om det är snöigt och svårt att se husets och tomtens egentliga skick bör du fråga efter sommarbilder innan du gör ett köp. Det som ofta kan bli kostsamt är saker som döljs av snö, till exempel tak och dränering.

Inne i huset bör du även se till att lukta. Känner du något som skulle kunna vara fukt- eller mögelrelaterat bör du fråga mäklaren om detta. Fuktskador är vanliga bland dolda fel i hus och kan bli mycket kostsamma längre fram.

 

10 Sep 2017

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.