Tunga lyft - ta professionell hjälp

Alla som någon gång har flyttat vet också att det handlar om ett projekt som till en början kan se enkelt ut - men som i slutändan visar sig vara påfrestande både rent fysiskt och mentalt. Att flytta innebär att man ska planera och organisera allt från flyttbil vidare till bärhjälp och dessutom ska man också hinna med att flytta abonnemang, säga upp avtal och se över exempelvis försäkringar.

Det handlar om stress och då man normalt genomför en flytt under en helgdag så spär detta ytterligare på stressen - något som leder till frustration och irritation. Många gör sig tyvärr också illa i samband med flyttar. Dels så handlar det om tunga lyft sett till att man packar sina kartonger för tunga och detta - i kombination med att man lyfter på fel sätt - skadar ryggen.

Att man dessutom lyfter flera gånger och går med kartonger upp- och ner för trappor är en annan detalj som kan föra med sig kroppsliga skador i form av exempelvis ryggskott.

Tunga lyft kan innebära livsfara

Vissa ger sig även på tunga lyft som kan vara direkt livsfarliga. Att exempelvis bära ett piano, ett kassaskåp eller någonting annat tungt och otympligt nedför en trapp kan medföra enorma skador. Där handlar det om en både omotiverad och direkt dum risk att ta. Inte nog med att man riskerar att skada sig själv - och de andra som bär - så riskerar man även att se föremålet gå sönder.

Rätt planering och riskanalys ger säkerhet

Det finns all anledning att se över alternativen för professionell hjälp med tunga lyft av just den kalibern. Idag finns det - i synnerhet i våra större städer - flyttföretag som specialiserat sig på just tunga lyft och som genomför dessa med hjälp av olika hjälpmedel.

Det senare kan innebära att man använder en lift och får ner exempelvis ett piano från en våning högre upp via huskroppen snarare än genom att bära det nedför trapporna.

Tunga lyft måste alltid planeras och baseras på en noggrann riskanalys. Som privatperson saknar man ofta både kunskapen och utrustningen för att genomföra sådana lyft och därför är det alltid bäst att ta hjälp - sett ur alla tänkbara perspektiv.

2 May 2023

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.