Vad kostar tömning och städning av dödsbo?

flytt, dödsbo

Ett dödsbo är en persons tillgångar, både gällande fastigheter, möbler, saker och pengar. Detta rent juridiskt. När man pratar om tömning och städning av dödsbo menas däremot den bostad som personen bott i som nu behöver städas ur och säljas. Som anhörig är ena alternativet att göra hela denna rensning själv – eller att köpa in tjänsten. Så vad kostar det? Vi utgår från ett företag i Stockholm som både jobbar med dödsbon och så kallade äldreflyttar.

Prismässigt kan det självklart variera över landet utifrån vad tömning av ett dödsbo kostar men ett större företag i Stockholm presenterar en prisbild där två personer kommer ut från flyttfirman och genomför jobbet. Detta kostar då mellan 1100 kr och 1300 kr per timme totalt.

Hur mycket det kostar beror därmed på hur stor lägenheten är och hur väl allt är packat när personalen kommer. Ett exempel nämns på en 1a på upp till 30kvm där man beräknar att arbetet tar 3 - 5 arbetstimmar. Om man räknar med 4 arbetstimmar skulle detta alltså skapa en kostnad på 2600 kr.

I det fall som RUT-avdrag får användas (ej vid dödsbo men vid äldreflytt) skulle halva kostnaden bekostas av avdraget och slutpriset för ettan bli ca 1300 kr.

Be om offert

Var noga med att kolla hur priserna presenteras. En del företag i Stockholm väljer att ha fasta priser utifrån hur många rum det är. Det kan exempelvis vara att de anger ett pris för urstädning av ett dödsbo om det är en 3a eller 4a. Andra kan ange att priset avgörs av hur många kvadrat bostaden är på alternativt så ges ett pris efter att kontakt har tagits med kunden och tydligare information lämnats kring vilka tjänster som önskas.

Enklast är därför att skriva ner tydligt vad som önskas och sedan skicka en förfrågan om pris till flera olika företag i Stockholm som erbjuder denna tjänst. Priserna kan variera kraftigt.

Finns flera alternativ

Vid en sökning efter företag som hjälper till med dödsbon i Stockholm presenteras företag från flera olika branscher. Flyttföretag kan ha det som en tjänst bland många andra. De har ju flytterfarenhet och kan lätt få med stora och utympliga möbler. När det tagit allt som ska säljas eller köras till tippen kan de generellt även genomföra den flyttstädning som krävs.

Men man kan även höra med second-hand butiker. Man kan i detta fall säga att de får ”ta allt de vill”. Här finns en fördel att de kommer ut gratis och att man därmed kan tömma dödsboet utan att det uppstår någon extra kostnad. Dessutom går ju pengarna till välgörande ändamål.

Men det finns även nackdelar med denna väg. För det första kan de neka att ta med allt vilket gör att ett annat företag ialalfall behöver anlitas. För det andra erbjuder de inte flyttstädning. Därmed kan ett städföretag behöva anlitas för detta. Med lite tur tar däremot second-hand butiken med sig så mycket att det enbart är städning kvar av dödsboet vilket gör att man sparat en del på bortforsling av alla möbler.

Vill du veta mer om att flytta dödsbo? Starcycle kan hjälpa dig!

 

12 Jun 2019

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.