Vänd er till juridisk expertis vid bodelning

Då man svarar –ja på frågan om om personen mitt emot i kyrkan vill gifta sig så gör man detta med en förhoppning och en förväntan om att äktenskapet ska vara livet ut. Ingen gifter sig och där man tror något annat. Tyvärr så blir så inte alltid fallet och av förklarliga skäl; man kan växa ifrån varandra, kärleken kan ta slut, man kanske blir kär i någon annan eller också så fungerar livet som makar inte av andra skäl. Något som leder till en skilsmässa och det är ingenting som vare sig är unikt eller någonting som behöver innebära några som helst skuldkänslor.

Väldigt många äktenskap mynnar ut i en skilsmässa och oavsett anledning så finns det alltid vissa praktiska saker som måste ordnas i samband med en sådan. Här tänkte vi komma med ett litet råd: ta juridisk hjälp och detta oavsett egentligen om ni skiljs i samförstånd eller om det uppstår konflikt – något som tyvärr inte alls är ovanligt.

Det primära vid en skilsmässa är att man genomför en bodelning och en bodelning innebär att man samlar alla skulder, alla tillgångar, alla föremål, bilen, båten, möbler, sommarstugan, huset och allt annat som man gemensamt köpt och äger. Hit räknas även pengar, sparande och – sedan 1999 – privat och individuellt pensionssparande och som man kan förstå av detta så är det en väldigt lång process som man har framför sig då man talar om en bodelning.

Rådet är alltså att man tar hjälp och att man därmed också undviker de konflikter som alltid kan komma vid en bodelning; man får hjälp med vad som gäller, man får hjälp med att reda ut de samlade tillgångarna och man får hjälp med allt det praktiska. Risken finns alltid att man ändå kommer att tilldelas denna hjälp och detta i form av en bodelningsförrättare som utses om man absolut inte skulle komma överens.

Tänk på framtiden vid er bodelning

Att vi säger att man bör ta hjälp vid sin bodelning gör vi även med en tanke på framtiden – ni har förmodligen gemensamma vänner, bekanta och kanske barn tillsammans. Vikten av att ta juridisk hjälp vid en bodelning ska inte underskattas i det avseendet då denna i allra högsta grad kan hjälpa er att skiljas som vänner.

Konflikter kring pengar, tillgångar och egendom är tyvärr inte alls ovanliga och ett juridisk ombud är i många fall den bästa lösningen vid en bodelning då man lämnar över allt i trygga, kunniga händer.

17 Oct 2017

En Guide till att flytta!

Här finner du tips på vad du skall tänka på i samband med en flytt. Särskilt användbart kan vara checklistan där du kan bocka av punkt för punkt vad som är gjort och inte gjort.